La Maison Usseau

 

 

La Maison Usseau
lieu-dit Usseau, 2 route de Sommant
71540 Lucenay L’Évèque
France

lac-settons-une

De Morvan en omgeving

B&B – La Maison Usseau

De Morvan

La Maison Usseau ligt in het Parc Naturel régional du Morvan, het groene hart van Bourgogne op slechts 750 km. vanaf Utrecht. Het is een dunbevolkt, heuvelachtig gebergte in Frankrijk, dat eigenlijk de uitloper is van het Centraal Massief.
Met zijn oppervlakte van ongeveer 200.000 hectare is het bijna 4 keer zo groot als de Veluwe en met een bevolkingsdichtheid van 10 mensen per vierkante km (Nederland 420 mensen per vierkante km) kan het met recht een oase van rust worden genoemd worden. Hier kun je nog een dag wandelen zonder een mens tegen te komen, maar wel prachtige beboste heuvels, riviertjes en valleien. In de directe omgeving: klimmen, zwemmen, golfen, wandelen, mountainbiken, paardrijden, watersport en tennis. 

Lac de Settons

Op 27 km vanaf La Maison Usseau bevindt zich het bekendste en toeristische Lac des Settons, waar je kunt zwemmen, bootje of waterfiets huren en lekker luieren of genieten van de restaurantjes of de natuur. Er is een fiets/wandelpad van ongeveer 16 km rondom het meer aangelegd.
En op 53 km afstand vanaf La Maison Usseau bevindt zich het Lac de Pannecière, het grootste meer van de Morvan met een oppervlakte van 520 hectare. Het behoort tot één van de 4 schoonste meren van Frankrijk. Het is hier veel rustiger dan bij Lac des Settons, dé plek om rustig te vissen.
Naast deze 2 stuwmeren zijn er nog vele andere meren in de omgeving.

Morvan en omgeving

De Morvan staat bekend om de vele muziek- en theaterevenementen, brocante en vide-greniers (rommelmarkten) in de zomerperiode. 
De omgeving herbergt veel historische plaatsen, waaronder Vezelay, Avallon, Autun en Bibracte (een opgraving van een Gallische nederzetting dat nu een museum is), die een bezoek zeker waard zijn. 

Kastelen

In en rondom de Morvan zijn ook vele kastelen te vinden zoals Chateau de Sully op 22 km afstand van La Maison Usseau. Hier worden veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Wijn en wijnroutes

Op 58 km afstand vanaf La Maison Usseau ligt Beaune. Je rijdt een prachtige route langs mooie pittoreske dorpjes. Beaune, stad van Kunst en Geschiedenis, hoofdstad van de bourgondische wijnen. Omringd door oude stadsmuren wordt de stad beschouwd als het handelscentrum voor bourgognewijnen.

Van Beaune naar Santenay slingert een fietsroute langs wijngaarden en leidt door wijndorpen met klinkende namen zoals Meursault, Pommard en Puligny-Montrachet. Talrijke wijndomeinen, groot en klein, heten je van harte welkom voor een proeverij. 
Op culinair gebied heeft de omgeving veel te bieden.
In de restaurants kan je genieten van de specialiteiten uit de Morvan.

Autun (12 km)

Autun is de dichtsbijzijnde stad (12 km), deze is ooit gesticht door de Romeinen vlak nadat Gallië was onderworpen. Er wordt op vrijdag een gezellige weekmarkt gehouden, buiten en in een grote hal. Op woensdag is hier een kleinere versie van. Ook zijn er zijn leuke winkels en terrassen.
Autun heeft een prachtige kathedraal waar in de zomer  ’s avonds concerten worden gegeven.
Het Romeinse Theater wordt nog ieder jaar gebruikt voor een enorme spektakelvoorstelling. Met honderden figuranten, paardenkarren en kuddes met schapen wordt de strijd tussen de Galliërs en Romeinen uitgebeeld. Erg leuk om een keer mee te maken als je eind juli of begin augustus in de buurt bent.
Autun heeft naast de culturele en culinaire hoogstandjes verder o.a. een zwembad, bowling, golf en een tennisbaan.

Voor uw oriëntatie:
La Maison Usseau in Midden-Frankrijk ligt in de buurt van de plaatsen:
Autun, Saulieu, Beaune, Dijon en Chalon sur Saone.

Folders met bezienswaardigheden en toeristische (wandel)kaarten zijn in la Maison Usseau aanwezig.